Geld en zo

Alle informatie die van belang kan zijn over geldzaken vind je hier. We lichten leningen en hypotheken toe, doen uit de doeken welke spaarvormen en beleggingsfondsen er zijn en laten je de risico’s van geld zien.

Sparen
Een goede keuze is om geld te sparen. Banken bieden vaak verschillende spaarvormen aan, die allemaal hun voor- en hun nadelen hebben. Je moet altijd voor ogen houden dat banken ook winst willen maken. Dat doen ze aan de hand van leningen en hypotheken, maar ook aan de hand van spaarvormen. Het geld dat jij spaart, mag een bank gebruiken om te beleggen. Daar kunnen ze jou dan weer rente mee betalen. Maar wanneer je je spaargeld te snel weer op wil nemen, kunnen daar consequenties aanzitten. Vraag dus altijd naar de voorwaarden als je besluit te gaan sparen. Zo voorkom je dat je later voor verrassingen komt te staan.

Geld lenen kost geld
Als je van plan bent een lening af te sluiten, is het wel goed om te beseffen dat geld lenen altijd geld kost. Die waarschuwing wordt tegenwoordig ook bij de leningen zelf afgegeven. De advertenties op deze sites weten het vaak mooi te brengen. Zo mooi dat het aantal leningen de afgelopen jaren is toegenomen. Je zou bijna denken dat je met al die voordelen geen geld terug hoeft te betalen. Maar niets is minder waar. Er is geen bank die je gratis geld zal lenen. Aan het eind ben je altijd duurder uit dan wanneer je geen geld leent.

Verkeerde investeringen
Helaas komt het vaak genoeg voor dat mensen de boot ingaan met een investering. In de meest extreme gevallen verdwijnen zowel het geïnvesteerde vermogen als de verantwoordelijke persoon. Dan is het vrijwel onmogelijk om verhaal te halen en je geld terug te verdienen. In zo’n geval zul je spijt hebben ooit met deze persoon in zee te zijn gegaan. Een oplossing voor dit probleem is moeilijk te geven. Wel is het te voorkomen. Verdiep je van tevoren zo serieus en geconcentreerd mogelijk in de investering. Laat uitzoeken wie er nog meer bij betrokken zijn, wat de afspraken zijn en welke garanties je kunt krijgen. Een investering is wat dat betreft een risicovolle onderneming, die zorgvuldig voorbereid dient te worden.

Ga in gesprek
Geldzaken vormen een breed begrip. Leningen en hypotheken hebben veel overeenkomsten, maar ook weer veel verschillen. En wat is beter, sparen of beleggen? Omdat die vragen per persoon verschillen zal het ons niet lukken daar een passend antwoord op te geven. Wij geven alleen advies. Wel raden we je aan om met je vragen in gesprek te gaan bij een financieel expert. Iemand met verstand van geldzaken zal je veel beter kunnen begeleiden. Financieel experts vind je bij een bank of kredietverstrekker, maar ook op het internet.